Онлайн заявка

Можливості Apple Vision Pro. Дорога дрібничка чи корисний компаньйон?

21 января 2024

Гарнітура змішаної реальності Apple все ж таки побачила світ після декількох років розробки. Думки про Vision Pro розділилися: одні захоплюються рівнем реалізації пристрою, інші не розуміють, за що ІТ-гігант просить такі великі гроші. Перелічуємо шість переваг шолома.

1

Перегляд імерсивних відео та фото

Два дисплеї з роздільною здатністю понад 4K для кожного перетворюють простір перед користувачем на персональний кінотеатр з екраном шириною 30 метрів. Можна дивитися фільми, серіали та тривимірні стрічки із просторовим звучанням.

Користувачеві доступна вся особиста медіатека iCloud. Фотографії та відео відображаються в натуральну величину з «яскравими кольорами та приголомшливою деталізацією». Ефект реалістичності досягається рахунок панорам, які охоплюють глядача, ніби він справді перебуває у центрі сюжету зображення.

2

Vision Pro підтримує і геймінг: Apple оголосила про співпрацю з Unity, що розвиває однойменний ігровий двигун. Заявлено сумісність із більш ніж 100 хітами з каталогу Apple Arcade.

Нескінченний робочий стіл

Vision Pro та його операційна система VisionOS надають нескінченне полотно для розміщення екранів робочого столу. Програми можуть транслюватися з Mac через бездротове з’єднання. Дисплеї високої роздільної здатності зберігають деталізацію тексту та інших дрібних елементів інтерфейсу. Алгоритми накладають вікна на навколишню дійсність з усіма тінями та відображеннями.

У систему інтегровані клавіатура Magic Keyboard і трекпад Magic Trackpad, тому переучуватися на керування віртуальними аксесуарами не потрібно. Проте повноцінний робочий день із Vision Pro провести не вийде: акумулятор розрахований на дві години експлуатації. Але гарнітуру можна підключити безпосередньо до мережі.

3

Регулювання рівня занурення

На корпусі Vision Pro є коліщатко Digital Crown, знайоме власникам Apple Watch і AirPods Max. Обертання коронки регулює ступінь занурення користувача у віртуальний простір. Фактично так відбувається перемикання між доповненою та віртуальною реальностями.

Поки власник аксесуару знаходиться у віртуальному просторі, на зовнішньому дисплеї, який звернений до оточуючих, відображається підказка: мовляв, людина зайнята. Але в AR-режимі сторонній бачить очі та обличчя користувача завдяки функції EyeSight. Це саме програмна фішка, що транслює зображення із внутрішніх камер; сам корпус непрозорий.

IMG_1015

Зйомка просторових фото та відео

У гарнітурі є безліч камер та сенсорів, що охоплюють навколишній простір та дії власника гаджета. За допомогою тривимірної камери можна робити знімки та записувати відео, зберігаючи максимум інформації про глибину, – в результаті досягається ефект реалістичності.

Просторовий FaceTime

Реалізм поширюється і відеодзвінки через FaceTime. Зображення співрозмовників відображається в натуральну величину, а рахунок вбудованих динаміків з підтримкою просторового аудіо звук йде рівно звідти, де розташований аватар того чи іншого учасника розмови.

Але що бачать співрозмовники? Все ті ж камери та сенсори створюють реалістичну копію власника гарнітури з відображенням міміки та руху рук. Функція називається Persona.

5

Управління жестами, голосом та поглядом

У Vision Pro використовується система з 12 камер, п’яти датчиків, шести мікрофонів та серії світлодіодів. Все це дозволяє контролювати найменші рухи людини. Окремих контролерів, як у Sony PSVR2, новинка Apple не має.

Камери фіксують розширення зіниць очей, що свідчить про очікування людиною якогось ефекту ще до дії. Тому аксесуар встигає завантажити контент, який знаходиться у фокусі зору, хоча користувач по ньому ще навіть не клікнув.

6

«Яблучна» техніка має Touch ID, Face ID, а тепер — Optic ID. Зчитуючи райдужну оболонку ока, гарнітура розпізнає свого власника. Біометричні дані не надсилаються до хмар і залишаються в захищеному кластері процесора пристрою. Інформацію з датчиків вираховує спеціальний чіп Apple R1. Він передає картинку на дисплеї.

 



Читайте также
x
Залишитися на українській